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料理でめぐる世界紀行 ~日本④~

2012/11/15

世界にはたくさんの国があり、様々な人が暮らしています。住んでいる場所が違えば、話す言葉も、生活習慣も、食べ物も違います。食文化にはその国の特色や習慣が深く反映されています。その国の食文化を知れば、その国の人の生活が見えてくるかも・・・

世界発見記では、身近な料理をとおして世界の様々な国を知り、学び、味わって国際理解を深めることを目的とした「つくってみよう!世界の料理」講座で学んだ料理の調理方法を中心に、毎回異なった国にスポットをあて、その国の文化や習慣などを紹介していきます。

あなたも料理でめぐる世界旅行してみませんか?


日本

外国のお友達や家族に日本の味を気軽に紹介できるよう、身近な食材で作る簡単でおいしい日本の家庭料理を紹介します。

教えてくれたのは

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岡田 さかゑさん(元調理学校講師)

鶏肉を生姜ソースでさっぱりといただく「鶏肉の生姜風味ソースかけ」、豆腐と野菜がたくさん入った「けんちん汁」、さつまいもを使った秋の定番おやつ「大学芋」の作り方を紹介します。


鶏肉の生姜風味ソースかけ  Deep –Fried Chicken with Ginger Sauce

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材料(4人分)                     INGREDIENTS(serve4)
・鶏もも肉    2枚           2 chicken thighs
・酒        大さじ1        1 tbsps sake ------------ A
・醤油      大さじ1      1 tbsps soy sauce  -------- A     
・生姜汁         小さじ1       1 tsp  --------------------- A
・ねぎ(みじん切り)  1本         1 negi onion (fine chopping)  ----------- B
・砂糖                大さじ3          3 tbsps sugar ---------------------- B
・生姜汁            大さじ1/2    1/2 tbsps water mixed grated ginger -------B
・醤油                大さじ3         3 tbsps soy sauce --------------------- B         
・酢                    大さじ3          3 tbsps vinegar -------------------------- B
・生姜(みじん切り) 少々         Pinch ginger (fine chopping) --------------- B
・サラダ油        適宜                Oil
・しし唐辛子     8本         8 shishito sweet green peppers

作り方                              
1. 鶏肉は食べやすい大きさに切り、Aで下味をつけ、5-10分置く。
2. 1の水分をふき取り、油で揚げる。
3. 2を器に盛る。
4. Bを合わせてソースを作り、3にかける。素揚げにしたしし唐辛子を添えたら完成。
Directions                            
1. Cut chicken thighs into bite-sized pieces. Soak it in the A mixture for about 5-10 min.
2. Wipe moisture away from the chicken and deep-fry in oil.
3. Arrange the chicken on plates.
4. Put the B mixture mix to complete the sauce. Pour the sauce prepared in 3. Garnish fried green pepper.

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  けんちん汁  Tofu and Vegetable Soup

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材料(4人分)        INGREDIENTS(serve4)
・ごぼう    1/2本           1/2 burdock
・大根       1/5本           1/5 giant white radish
・人参             1/3本           1/3 carrot
・里芋           3個              3 Japanese taros
・木綿豆腐  1/2丁           1/2 piece "cotton" regular tofu
・サラダ油    大さじ1       1 tbsps oil
・だし汁          4カップ          4 cups stock
・塩                 小さじ1        1 tsp salt
・醤油             大さじ2        2 tbsps soy sauce
・酒                 大さじ1        1 tbsps sake
・小ネギ         1/2把           1/2 bunch konegi onion

作り方
1.ごぼうはささがきにし、水につけておく。
2.大根とにんじんは、長さ4cm幅1cmの短冊切りにする。
3.里芋は皮をむき、輪切りにする。
4.豆腐は、ふきんに包み水分を取り、大きくくずしておく。
5.1の水を切り、油で炒める。2・3も加えて炒め、だし汁を入れ柔らかくなるまで煮る。
6.4の豆腐を加え、塩、醤油、酒で味をつける。
7.小口切りにした小ねぎを散らしたら完成。                             
Directions                          
1. Shave burdock and soak it in water in a bowl.
2. Cut giant white radish and carrot into 4cm lengths, 1cm thickness rectangles.
3. Peel Japanese taros and slice it crosswise for rounds.
4. Place the “cotton" regular tofu between 2 pieces of cloth to drain. Then, tear it into pieces with hands.
5. Let burdock drain as water naturally comes out. Heat the oil in a frying pan, and fry burdock, giant white radish, carrot and taros. When they are all fried adequately, add the stock, and simmer until the ingredients become tender.
6. Add the “cotton" regular tofu, salt, soy sauce and sake into the frying pan.
7. Sprinkle the edge cut konegi onion.

 

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大学芋  Candied Sweet Potatoes

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材料(4人分)    INGREDIENTS(serve4)
・さつまいも 600g    600g sweet potato
・黒ゴマ       適宜   black sesame 
・サラダ油   適宜       oil
------蜜の材料   sweet syrup -------------------------
・砂糖  70g              70g sugar
・みりん 大さじ1          1 tbsps mirin sweet cooking sake
・酒    大さじ1           1 tbsps sake

作り方
1. さつまいもは洗って乱切りにし、皿に取り、2分レンジにかける。
2. 1の水気をふき取り、160℃の油で、少し色がつくまで(約2-3分)揚げる。
3. 蜜を作る。鍋に調味料を入れ、強火で溶かす。鍋全体が煮立ったら、鍋をゆすり1分煮る。少しとろみがついたら火を止める。…A
4. Aに揚げたてのさつまいもを入れ、手早く蜜をからませる。
5. 黒ゴマをふり、サラダ油をうすく塗った器に盛りつける。                             
Directions                          
1. Wash the sweet potatoes and chop into rolling wedges. Place it on a heat-resistant plate in a microwave oven for 2 minutes.
2. Wipe moisture away from the chopped sweet potatoes. Deep-fry the potatoes in oil at 160℃ until it gets golden color for about 2 or 3 minutes.
3. Making the sweet syrup.  Place the sugar, mirin sweet cooking sake, sake, soy sauce,oil and vinegar in a pot and heat while shaking for 1 minute. When the liquid thickens, remove from the heat.
4. Place the just-fried potatoes in the pot with the sauce prepared in 3 above and mix quickly.
5. Sprinkle on the black sesame. Transfer to a plate thinly coated with oil.

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